Tomův pekáček

Dnes jsem zavzpomínal na “staré dobré časy” za války*, kdy přišel provianťák dal mi seznam toho, co se nafasuje do kuchyně a “něco z toho uvař”. A tak jsem si šel dát na rampu cigárko a hledal snad někde v oblacích co by z toho šlo vykouzlit. Když to nepomohlo musel jsem si suroviny rozložit na stole a vzhledem k tomu, že to vše k jídlu už bylo, tak byla jen otázka, jak to přetvořit a zpříjemnit požívání.

Někdy to opravdu bylo kouzlení, ale od té doby tak nějak vím, že vaření není žádná věda. Asi bych se s některým jídlem nemohl pochlubit ani Zdéňovi, ale co jsem kdy, kde vařil všem chutnalo a obdivovali právě moje nezvyklé kombinace.

A tak vám dnes přináším Tomův pekáček.
Vcelku je to trochu základem podobné Maximální ňamce, ale přeci jen trochu jinak.
Jdeme na to, co a jak, jelikož modifikovat si to opět každý může podle své libosti a chutí.

Základem je vyšší pekáč, plech, do kterého vložíte pečící papír. Na ten pokladete slaninu tak, aby zakryla celý papír. Pak pokladete kolečka cibule a založíte to celé prvním patrem, masem. Může to být krkovička, pečeně, ale případně i mleté. Já volil dnes pečeni, ale půl metru a bylo z ní 10-12 plátků, už ani nevím. 😀
Maso pochopitelně osolíte a pak v pekáči zaprášíte kořením na co máte chuť. Pepř, různá grilovací koření a kde co.
Mezi tím rozhřejete troubu na plný výkon a šup tam s tím.

Teď máte asi tak 3/4 h čas, tak si oloupete brambory a nakrájíte na plátky.
Maso sledujete, a jakmile se srazí a začne po stranách stahovat, vyndáte to z trouby a celé to zakryjete plátky brambor. Na ten, co mám já v klidu padl celý pytlík brambor 2 kg? Nevím

Pořád držíte plný ceres 250. Brambory maximálně z vrchu posolíte a šup s tím zpět.
Abychom věděli, (nebo já věděl, jinak je to na vás) jak probíhá ohřev a pečení, je dobré použít nějaký indikátor. V mém případě to bylo asi 4 buřtů oloupané ze střívka a nakrájené na plátky. Podle toho, jak se plátky buřtů zapékají vidíte, jak se to peče a indikátor je nesmí se začít pálit, tedy ideálně do zlatova, jako když pečeme na ohni, ale když to mírně přeženete nic se nestane. V případě dosažení tohoto stavu zkusíme napíchnout nožem plátek brambory, nesmí vám zůstat na noži, ale hezky v pekáči. Tím máme ověřeno, že brambory jsou hotové.

Odebereme indikátor, buřty a vrátíme zpět do trouby.

Buřty pokrájíme na kostičky, něco si mlsneme a smícháme s nastrouhaným sýrem, třeba eidam, který jsme si nastrouhali, co jsme čekali na brambory. To nám zabere tak 10-15 minut a brambory zcela dojdou. S masem si nemusíme lámat hlavu, to se udělá, nebojte.

Až máme hotovo, vyndáme pekáč a zasypeme vše nastrouhaným sýrem s rozkrájeným špekáčkem a prolijeme smetanou. Přepneme troubu na horní pečení, grilování a necháme zapéct ještě cca kolem 15-20 minut, již jen na 150°C .

No a jinak dobrou chuť! a dejte určitě vědět, jestli zkusíte.

Suroviny podle Toma:
Kolem 30 dkg slaniny, asi půl metru pečeně na 10-12 plátků, nemusí být pravidelné můžete je i potrhat, naklepat. Okraje prořežte, ať se nezkroutí. Sůl, pepř, grilovací koření, česnekové koření, víc mi dnes nepadlo do oka. Dvě cibule na kolečka. Pytlík brambor asi 2 kg. Čtyři buřty, kostka eidamu 30% podle chuti nastrouhat. Smetana. Horkovzdušná trouba.

V pohodě aspoň z té mojí várky nakrmíte až 10 lidí 😀

* válka – 2 roky základní vojenské služby

 

Předhozí

Vzpomínka na Windows 95

Tomovi nastavené karbanátky

Následující

Napsat komentář