Prostě maximální ňamka

Na internetu je mnoho různých návodů jak uvařit něco dobrého. Sám tu a tam na některé stránky chodím a hledám, čím doma překvapit.

Ke konci roku 2015 jsem se vrhl na koláče, jelikož jsem v mrazáku našel třešně a hledal jsem pro ně využití. Po testech s třešňovým koláčem přišel i sváteční jablečný vánoční.Ale to, co jsem našel teď, je opravdová pecka. Myslím, že to potěší každou generaci a nebál bych se s tím otevřít stánek, nebo vám to naservírovat k večeři. Na stránkách Facebooku jsem našel tento návod B&M Pie od SoDelicious a hned mě uchvátil. Je to jednoduché a dnes už můžu napsat i moc dobré. Už je v bříšku laugh Líbí se mi, že když se držíte základu, tak si ingredience můžete kombinovat podle chutí a příležitosti. Jestli jste již shlédli video, neříkejte, že se vám nesbíhají sliny.

Já už to mám za sebou a tak zde popíšu pár postřehů z praxe a výroby tohoto bezva maso-slaninového koláče. Ingredience a návod z překladu:

INGREDIENCE:
300g krájené slaniny (anglická slanina) 2 hrnky hovězí maso (asi 400g) Sůl Pepř Paprika prášek 2 šálky na hrubo nastrouhané mozzarelly 1/4 pohár kapie, různé barvy – plátky 3 čajové lžičky sojové omáčky 1 lžičky medu.

NÁVOD:
Předehřejte troubu na 220 c. Rozložte plátky slaniny v kruhu přes okraj na 10-palcovou formu na koláč, nebo pánev. V pásech musíte pokrýt celé dno pánve a budou muset v krajích po přeložení zpět obsah překrýt. Položte v tenké vrstvě mleté hovězí do pánve a rozložte rovnoměrně rukou. Osolit, opepřit a přidat mletou papriku. Mleté hovězí po celé pánvi zakryjte nastrouhanou mozzarellou. Nahoru pokladete plátky papriky. Plátky, které máme přes okraj jeden po druhém, přeložíme zpět doprostřed pánve. V malé misce si namícháme sójovou omáčku a med. Pomocí silikonové mašlovačky rozetřeme z vrchu přes slaninu. Upeč to za 45 minut. ČESKY V PRAXI Po přečtení všeho, co potřebuji a jak postupovat, jsem vyrazil na nákup. Docela mě překvapilo, že hned při první položce jsem docela narazil. Každopádně dá se to řešit i jinak a nechám to na vás. Určitě dopadnete stejně, takže komentáře vítány.

Mleté maso jsem použil hovězí i vepřové, jelikož jsem dopředu počítal s tím, že si jej umíchám a ochutím podle sebe. Na tom není co zkazit. Nějak jsem odhadl, kolik toho budu potřebovat a ve finále do mnou zvolené formy je potřeba asi kolem 400-500g. Jako formu jsem zvolil nízkou formu od remosky. Dále paprika červená, žlutá, půlka střední cibule, sůl, pepř, soja, worčester, malé vajíčko. Mozzarelu jsem neviděl, popadl jsem 40% eidam. A jdeme na to: Mleté maso jsem smíchal dohromady a přidal vajíčko, nadrobno nakrájenou cibuli, půlku stroužku naškrábaného česneku a dochutil solí a pepřem. Nakrájel papriky na proužky a půlku při přípravě snědl. Do formy jsem ještě po stěnách máznul trochu sádla, přeci jen radši, co kdyby se to chtělo připalovat (nakonec to nebylo na škodu). Postupně jsem začal dokola skládat plátky slaniny.

Do středu jsem položil ještě asi 4 plátky, aby to bylo vcelku. Dále jsem dovnitř vložil mleté maso a rukou upravil po dně a do krajů formy. Papriky jsem dal přímo na mleté maso. Ještě jsem chtěl přidat druhou půlku cibule na plátky, ale na tu jsem nějak zapomněl. Navrch jsem nastrouhal na hrubo eidam a přeložil plátky slaniny zpět do formy. Ve finále jsem to potřel svojí speciální omáčkou. Záleží jen na vás, co si namícháte. Med je tam pro křehké vypečení slaniny.

Pekl jsem to na 200°C po dobu 30minut, pak na 170°C 10minut a 5minut dopéct znovu na 200°C a vypnout. Hned jsem to vyndal s trouby ven a jen chvilku čekal, až to trochu vychladne a servíroval. No a to je asi tak vše, co bych vám k tomu napsal, protože dále to musíte už jen ochutnat. Se synem jsme pak domysleli, že by se to dalo použít i na normální oběd, či večeři s přílohou hranolek, nebo amerických brambor.

V pohodě tím nakrmíte čtyři hladové krky a budou se olizovat a hladit si bříško. Pravda, jen 3/4 jsme toho spořádali jen ze synem laugh Zkrátka jsem v Česku a u nás se fantazii meze nekladou, takže to, co provedete s mletým masem a jak si to namixujete i potom naservírujete, je opravdu jen na vás. Rozhodně se toho nebojte a jděte do toho!

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (zatím nehodnoceno)
Nahrávám...

2 komentáře u “Prostě maximální ňamka

  1. No musel jsem to prostě taky hned vyzkoušet. Problémek je s medovým pokryvem, trošku se to připalovalo. Vážně je lepší použít nižší teplotu pod 200°C a dát tomu radši pár minut navíc. A je to fakt mňamka i druhý den ráno za studena yes

Napsat komentář