Nedávno jsem na internetu, tedy na FB – kde je vše dokonalé, vše pravda a vše funguje jak má, našel takový vcelku jednoduchý neškodný recept na docela zajímavou ňamku. Sice pravda, většinou se u těchto obrázků nedočtete nějakého receptu, návodu nebo postupu, jelikož z těch obrázků je to snad jasné, ne. No řeknu vám, bádal jsem nad tím asi týden, stále v hlavě promýšlel, rozmýšlel a hlavně hledal jak to i trochu vylepšit.
A dnes nastala ta správná chvíle.
Takže nevím co přesně je na “návodu” za toustový chléb, ale já jsem koupil nějaký toustový chléb Penam. Od krajů jsem si vyznačil vnitřní čtverec a lžičkou jej vymačkal. A hned tady byl první zádrhel. Sice se to vymačkávalo dobře, ale zároveň se to vytrhávalo zpět. Lžička se na to docela dost silně lepila, kdo ví, co do toho tousťáku dávají. No nic, zbytek jsem domačkal prsty, ale vcelku se to podařilo, jak to mělo být.
V dalším kroku jsem to zpestřil proužky slaniny. Přeci jen toustový chléb, vejce, je to vše takové suché. Když jsem bral z lednice vejce a podíval se na ta domácí a porovnal s velikostí plochy, kam bych měl to vejce vyklepnout, honem jsem je vrátil a použil vejce kupovaná. Ty svou velikostí tak odpovídají na toustový chléb.
Světe div se! Vejce se podařilo rozklepnout a umístit do středu toustu. Chvilku jsem na to koukal a čekal, jestli se bílek nevydá někam na cestu, ale ani se nehnul. Vaření vajec v mikrovlnce a jejich explozi způsobuje vzduchová kapsa pod skořápkou, takže tady by se nemělo nic stát, ale i přesto jsem si neodpustil do žloutků píchnout.
Trochu osolit, trochu pepře. Na vrch trochu strouhaného sýra a hurá s tím do trouby.
No jo, ale kolik a jak dlouho. Takže dáme klasika ohřev 800 a dáme tak 1:30minut.
Radši to zaklopíme, kdyby to chtělo prskat a střílet a navíc to udrží vlhko.
Start – i naše Líza (kočka) na ty zvuky koukala divně a radši poodešla do obýváku. Já statečně zůstal, i když pravda držel jsem se od mikrovlnky stranou.
Cink. Jupí a je to tady.
Bohužel, při vyndávání jsem viděl, že pan bílek ještě nemá dost a tak šup s ním do páry ještě na minutu. Tedy v součtu se dostáváme na 2:30minut. Další cink a další test. Jupí, už se to ani nehnulo. Tedy ideální výsledný čas 2-2:30. Ba dokonce i slaninka byla růžová.
No, první pohled na tu zkázu nebyl zrovna jé a jů a hele, jelikož jsem měl pocit, že pracuji, někde v chemické laboratoři a zrovna jsem vytáhl, nějaké testy jako po hoření suříku a hořčíku a čehosi. Ale po chvilce to splasklo a stejně nevím teď honem k čemu to přirovnat. Jedno je jisté, sýra bylo moc. Nebo jej nedávat vůbec. Sýr dát až zcela na konec hned jak se to vytáhne ven.
Odlepil jsem to od prkýnka, přesunul na talíř, lehce dozdobil kapkou kečupu a nevypadá to tak zle. Trošku jsem se bál konzistence, která se z části potvrdila. Je to takové gumové, ale dá se to. Zas na druhou stranu to ani netvrdne, jako když třeba přetáhnete rozmražený rohlík v mikrovlnce, jelikož když je pak venku rychle vyschne a tím ztvrdne. Tohle vydrželo být gumové asi do poloviny článku, co tu píšu.
Ve finále když teď vkládám ty obrázky a prohlížím si je, ono to asi nebude mikrovlnka, ale trouba co by tam dělal ten alobal na tom ilustrativním návodu. To bude za sklem v troubě. Takže ještě rozehřát troubu …….. no ve finále vůbec vyplatí se to? Tak možná kdy bych jich dělal deset…… ale třeba jen dva pro sebe?
Takže milé obecenstvo jako nápad dobrý hezký, roztomilý a prostě bylo to na FB.
Když si vezmu to hraní s tím, tak když vedle položím pánev, na to hodím dva kousky slaniny, vyklepnu tam dvě volská oka a dělá se mi to vše najednou a vím, co z toho bude a pak to naskládám třeba mezi dva toustové chleby a ještě tam vložím kousek salátu……….
Strávím na tom skoro stejný nebo dvojnásobek času, ale bude to mnohem lepší a chutnější.
A ještě k tomu jako prémii budu mít mastnou pánev a možná trochu zaprskaný sporák, takže i s bonusem 😀
Dobrou chuť a laboracím zdar!