GDPR přichází, ale terminátor to není

Vážení přátele, kamarádi a známí.
Pomalu, ale jistě se na nás snáší nařízení EU – GDPR, které pojednává o ochraně osobních údajů. Trošku mi to připomíná dobu hodně dávnou a minulou, kdy nám někdo neustále nařizoval, co smíme a nesmíme. Zase na jednu stranu je GDPR někým odsuzováno, někým je vítáno.

Řekl bych, že to přinese zase jen zlo, jelikož osobní údaje začnou být mnohem cennější a zajímavější, protože jejich získání nebude tak jednoduché. Naopak, když se je někomu podaří získat a bude je mít komu předat, bude jejich cena docela vysoká.

Bohužel, už tak trochu dostal za ucho i Facebook, jelikož přesto, že jsme na uzavřené skupině, nikdy nevíte, kdo právě skenuje váš účet a co si z něj bere a vybírá, třeba právě teď.

Svým způsobem tu vzniká i jistá paranoia, kdy uživatel začne uzavírat veškeré svoje informace i před svým dlouholetým kamarádem a to i přesto, že je třeba nepřesně ví a zná, aby si je náhodou z vašeho profilu nestáhl a nesestavoval si tak svojí vlastní databázi, kterou by mohl třeba za nějaký obnos předat někomu dalšímu, kdo by s tím naložil podle svého. A kdo je vlastně opravdu váš přítel, přátelé? Hádám, že každý z nás má ve svém profilu JEN PŘÁTELE, které vlastně ani osobně nepoznal. Dá se jim opravdu věřit? Ano, ale do ohně bych za to ruku nedal.

Na jednu stranu sami víte, kde svoje údaje máte, ať už vědomě, nebo jste někde trochu ustřelili, ale komu z vás to nějak ublížilo nebo jak byl váš osobní údaj zneužit? Asi další z věcí pak je, jak máte svoje údaje dále pod kontrolou. Když odcházíte ze svého bytu, zabouchnete nebo raději otočíte klíčem?


Elektronická doba je svým způsobem úžasná, ale zároveň strašně moc zrádná, už jenom tím, jak nám šikovně a pomalu proniká do našeho života. Pamatuji svého otce, když nechtěl vyměnit rotační telefon za tlačítkový, když nechtěl první mobilní tlačítkový telefon měnit za lepší, nepotřeboval lepší televizi……. Je již nějaký ten pátek na světě a dnes má chytrý telefon, zprávy namlouvá pomocí Google. Dále vlastní chytré hodinky, notebook, využívá GPS apod. A hraje hry 😀 😀

Když jedete metrem, mám pocit, že nás elektronika pomalu a jistě pohlcuje. Bere nám volný čas, a tak trochu i reálné přátele, jelikož většinu přátel máme spíše více těch kybernetických, než těch opravdových. Nějak už kolikrát ani nevíme, jak vypadá poplácání po zádech, když se nám něco povede, podání ruky nebo dej mi pět pro pozdrav a tak dále. Ale jsme strašně rádi a jásáme za nějaký ten komentář nebo několik lajků.

Doma se pak těšíme na to, až si sedneme k Youtube a sledujeme s několika dalšími pořad nějakého Youtubera a máme úžasný pocit, se jsme právě jedním z několika tisíců sledujících. Sem tam prohodíme nějakou tu hlášku do chatu a těšíme se na reakci samotného Youtubera nebo dalších sledujících. Ale ve skutečnosti si vlastně ani neuvědomujeme, že jsme ze sebe nevydali ani slovo a že vlastně jsme ve skutečnosti sami. (když nepočítám vaše přátelé a rodinu, která je třeba kolem vás, ale v tu samou chvíli je pohlcena jinou technologií)

Na jednu stranu částečně v tom lítám taky a dlouho bychom mohli polemizovat o tom, co je dobře a co je špatně, ale nechcete se třeba někde sejít. 😀


Takže zpět ke GDPR
Zkrátka a jednoduše ať se podíváte, kam chcete kolem sebe, všude někde je vás kousek.
Někdy více, někdy méně, ale většina toho jsou vaše osobní údaje a díky elektronické době v které se momentálně nacházíme, je toho ještě mnohem více.
Specifikace osobního údaje – https://www.uoou.cz/pojem-osobni-udaj/d-1751

Tedy co to vlastně ten osobní údaj je?
nebo nejčastěji je a bude za osobní údaj označováno
jméno
příjmení
věk i datum narození / rodné číslo / identifikační číslo
osobní i pracovní adresa
osobní stav
občanství
osobní i pracovní telefonní číslo
fotografie
IP adresa – pod kterou jste připojeni do internetu z počítače, tabletu, mobilu,
mac adresa – adresa nebo identifikace síťového prvku, který umožnuje připojení do sítě – Internetu.
cookies z navštívených webových stránek
osobní nebo pracovní e-mailová adresa
RZ vozidla

Biometrické údaje
takové, které dovolují nebo potvrzují jedinečnou identifikaci
snímky rohovky, obličeje, otisky prstů

Zde můžete vyčíst kompletní přehled osobních údajů a další detaily

Jak sami vidíte a prošli jste i odkazem, není toho zrovna málo.

V čem vlastně ochrana osobních údajů spočívá?
Vcelku se na určitých místech nic nemění a vaše osobní údaje mohou zůstat tam, kde jsou.
Například banky, evidence řidičů, motorových vozidel, zdravotnictví, kartotéka policie i když ta to bude mít ještě jinak ochráněno dalším zákonem a státem, nájemní smlouva, správní firma pro předpis služeb, vaše SVJ nebo Bytové družstvo, Litačka nebo OpenCard, a dalo by se tu toho vypsat na celou A4 a více.

Pomalu jste možná postřehli, že některé instituce vás již kontaktovali a informovali, že nějakým způsobem vaše údaje zpracovávají a požadují váš souhlas ke zpracování. Každopádně i tak máte právo vědět, jaké údaje zpracovávají a k čemu je všechny potřebují. Stejně tak by se měli zaručit, že jsou pouze pro jejich potřebu anebo jestli je zpracovávají, sdílejí ještě s někým, mělo by být uvedeno doslova kým a proč.

Například vás o zpracování údajů požádá výbor SVJ nebo bytového družstva, majitel domu a vy udělíte souhlas se zpracováním osobních údajů, kde by měl být výčet jakých OSÚ se to týká, k čemu jsou určeny, např. evidence, kontaktování v případě nebezpečí, prasklé vody v domě apod.
Dále mohou být předány ke zpracování rozúčtovací firmě a i to by mělo být na souhlasu detailně uvedeno, kam se až vaše OSÚ ve finále dostanou.

Ve firmě pro vyúčtování, předpisy nebo třeba i v bance by pak měli mít uvedeny svoje vlastní interní předpisy a poučení jak s OSÚ zacházet a nakládat, jelikož se třeba více pracovníků podílí na zpracování.

Dále by asi nebylo na škodu, aby si toto potvrdili obě strany (například bytové družstvo a účetní firma) mezi sebou.


Stručně vzato, máte od 25. května 2018 právo oslovit jakoukoliv společnost, instituci, firmu apod.
– Jaké má vaše osobní údaje
– K čemu je má popřípadě k čemu slouží nebo sloužily.
– Minimalizovat osobní údaje – tedy požádat o výmaz takových údajů u kterých se vzájemně dohodnete, že nejsou potřeba.
– Nejsou již žádné osobní údaje potřeba, požádat o jejich vymazání. (bohužel neexistuje žádný doklad o tom, že vaše údaje opravdu byly smazány a musíte se tak smířit s potvrzením, které vám bude vystaveno. Existuje ale právo kontrolního orgánu, který má mnohem větší přístup a společnost nebo správce osobních údajů, pak musí prokázat, že tyto OSÚ má v držení so souhlasem patřičné osoby od které jsou OSÚ nalezeny.

Prosím začněte internetem
Internet se stal studnicí informací, připomíná mi to jeden díl ze Stargate SG1, kde jedna vesnice byla napojena na jeden výkonný počítač a všichni skrze implantát, mezi sebou sdíleli své nápady, pocity, myšlenky, informace a zkrátka takový FB, než se to trochu vymklo kontrole. Asi vir nebo co. 😀
Už přesně nevím.

Internet nám poskytuje spousty informací, například jak spravit na autě spojku, uvařit svíčkovou, složit vlaštovku apod., kde máme také nějakou registraci, abychom s ostatními čtenáři mohli sdílet své nápady nebo komentáře. Jestli máte tyto webové stránky aspoň trochu rádi, buď sami uberte něco ze svých osobních údajů, které jste na začátku registrace poskytli, nebo ty stránky, které navštěvujete, na tuto skutečnost upozorněte a pomozte jim to řešit.

Preventivně a upřímně 90% z vás může začít nastavením soukromí na stránkách FB

Krásný článek k zamyšlení – Cena vašich osobních údajů – opravdu je GDPR až takové zlo?
Je to prostě jenom mít věci pod kontrolou a vědět co se s našimi OSÚ děje. Kde jsou na, co a kde skončí.

Zdroje čerpání informací:
Úřad pro ochranu osobních údajů
Frank Bold Advokáti
Seminář s panem Mgr. Alešem Pišingerem
Internet všeobecně a další média

 

Napsat komentář